Makaron z bobem i kurkami

To się po prostu nie może nie udać. Kurki, bób, masło, czosnek... Obłęd! Zapraszam.

foto: Mocni w Gębie
Składniki (1 duża porcja)

- 100g makaronu pełnoziarnistego, najlepiej dużych świdrów 
   (u mnie żytni)
- 100g kurek
- 100g bobu (surowego lub obgotowanego i obranego ze skórki)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 15g chudego boczku
- natka pietruszki
- 1/8-1/4 ostrej papryczki
- sól, pieprz świeżo mielony

dodatek: sałatka z pomidorów (2sztuki) z oliwą (1łyżeczka), czerwoną cebulą (0,5małej), octem balsamicznym (1łyżeczka), miodem (1łyżeczka) i odrobiną soku z limonki (0,5łyżeczki)

foto: Mocni w Gębie

Ten makaron można przygotować na dwa sposoby: używając łuskanego bobu ugotowanego wcześniej lub wybierając taki w łupinach. Obie wersje są smaczne, ale chyba podsmażony na maśle bób w łupinie dodaje tej potrawie więcej zdecydowanego, konkretnego smaku.
Siekamy drobno czosnek i czyścimy dokładnie kurki pamiętając, że grzybów staramy się nie myć, ponieważ tracą wtedy sporo smaku i jędrności. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 2 łyżki masła, a gdy się roztopi, dodajemy posiekany czosnek. Po chwili, jeśli wybraliśmy wersję z bobem w łupinach, na patelnię dodajemy bób i podsmażamy przez około 5 minut na niewielkim ogniu. Jeśli wybraliśmy lżejszą wersję, z gotowanym bobem bez skórek, będziemy go dodawać dopiero pod koniec. Boczek kroimy na małe kawałki i dodajemy na patelnię. Następnie dodajemy kurki, solimy całość i smażymy dalej na niewielkim ogniu, kontrolując twardość bobu.

W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 8 minut), odcedzamy go, przelewamy na durszlaku zimną wodą i odstawiamy na chwilę. I teraz tak:
- w wersji z bobem w łupinach, gdy stwierdzimy, że bób jest już miękki, dodajemy na patelnię ugotowany makaron, mieszamy, posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki, dodajemy posiekaną drobno papryczkę, doprawiamy pieprzem i solą i podajemy w towarzystwie sałatki z pomidorów.
- w lżejszej wersji, z bobem bez skórki, ugotowanym wcześniej, dodajemy na patelnię ugotowany bób, mieszamy i czekamy 2-3 minuty, po czym dodajemy makaron, drobno posiekaną papryczkę i posypujemy wszystko natką pietruszki, solą i pieprzem. Podajemy z sałatką z pomidorów.

Choć może brzmi skomplikowanie, przygotowanie takiego obiadu zajmuje pól godziny. Smacznego!

foto: Mocni w Gębie

foto: Mocni w Gębie

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz