Burgery Mango


Przygotowanie wieloskładnikowych burgerów w kuchni wielkości kartonu po pralce to nie lada wyczyn- na nic nie ma miejsca, brakuje dodatkowych palników, blatu albo piekarnika... 

Ponad połowę tego przepisu można by było streścić słowami "zrób sos, pokrój dodatki, usmaż kotlety, wsadź wszystko w bułkę i gotowe". Tak on zresztą w zasadzie brzmi, ale... Diabeł tkwi w szczegółach, a w tym przypadku w logistyce. Trzeba się nieźle skupić, żeby wszystkie czynności wykonać w odpowiedniej kolejności i nie zostać np. ze stygnącym mięsem i bez gotowego sosu albo z zimnymi bułkami. 

Poniżej znajdziecie nie tylko know-how i składniki, ale też idealnie dopracowany ciąg produkcyjny, dzięki któremu niezależnie od marności przestrzeni, będziecie mogli cieszyć się pysznymi, zdrowymi, domowymi burgerami. No i zobaczcie jak one wyglądają 💓

zdjęcie: burger
Foto: Mocni w Gębie


Składniki:

kotlety:
- 300g mielonej wołowiny
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka sosu Worcestershire
- świeżo mielony pieprz

Sos:
- 4 łyżki pulpy mango lub 1 dojrzałe, słodkie mango
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sosu Sriracha (może być troszkę mniej)
- 1/2 małego ząbka czosnku
- duża szczypta soli

Reszta:
- 2 bułki grahamki
- 2 nieduże plasterki wyrazistego sera pleśniowego (Gorgonzola Picante lub Saint Agur)
- 2 cienkie plastry świeżego ananasa
- 4 plasterki pomidora
- kilka plasterków czerwonej cebuli
- 4-6 plasterków pikli ogórkowych albo zwykłych ogórków konserwowych 
- garść mixu sałat lub 2-3 liście sałaty


zdjęcie: składniki do burgera
Foto: Mocni w Gębie

W pierwszej kolejności przygotowujemy mięso- można zmielić samemu lub użyć dobrej jakości gotowego mielonego. Dodajemy wszystkie składniki (musztardę, Worcestershire, pieprz), wyrabiamy ręką i odstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. Zachodzi wtedy najbardziej tajemniczy spośród wszystkich procesów chemicznych spotykanych w kuchni, czyli tak zwane "przegryzanie" ;)

W tym czasie przygotowujemy wszystkie pozostałe składniki: kroimy w plasterki pomidora, cebulę, pikle, ananasa i ser. 

Do sosu możecie użyć gotowej pulpy mango (byle takiej bez masy dodatków, cukru itp) albo, jeśli tylko macie dostęp do dobrej jakości, słodkich, soczystych, dojrzałych mango, zrobić ją samodzielnie (mango obrać, miąższ pokroić na kawałki, zblendować a jeśli konsystencja nadal nie zachwyca- przetrzeć przez sitko). Do pulpy owocowej dodajcie jogurt, sól, przeciśnięty prze praskę czosnek i Srirachę (pamiętajcie, że jest ostra, więc jeśli sos ma być łagodniejszy- dodajcie jej mniej) i wymieszajcie dokładnie. 


zdjęcie: składniki do burgera
Foto: Mocni w Gębie

Następnie trzeba porządnie rozgrzać patelnię grillową lub grilla. Kiedy już temperatura będzie odpowiednia, wrzućcie najpierw plastry ananasa, grillujcie kilka minut z każdej strony i zdejmijcie z rusztu- można je do burgerów dodać chłodne, albo kiedy mięso będzie dochodziło wrzucić je jeszcze na chwilę, żeby się lekko podgrzały. A jeśli macie na ruszcie wyjątkowo dużo miejsca, ananasa i mięso możecie grillować jednocześnie.  

Z lodówki wyciągnijcie mięso i uformujcie 2 kotlety. Powinny się grillować jakieś 3-5 minut na stronę ale to zależy jak są grube, jaki stopień wysmażenia preferujecie albo na czym je przygotowujecie (grill, patelnia, grill elektryczny itp) więc trzeba je zwyczajnie obserwować.

W czasie gdy mięso będzie na grillu możecie zacząć przygotowywać bułki -przekrójcie je na pół i przekrojoną częścią do góry podgrzejcie w piekarniku, na patelni, na grillu- wszystko jedno, byle zrobiły się gorące (ale nie trzeba ich przyrumieniać więc temperatura nie musi być bardzo wysoka, ok.100 stopi). Za chwilę na dolnej części bułki ułóżcie ser i dajcie mu chwilę, żeby zmiękł i przykleił się do bułki.

Czas złożyć nasze burgery! Kolejność w zasadzie dowolna, ale my mamy już swoje patenty, ułatwiające "sklejenie" całości i zmniejszające ryzyko wypadania składników ;)
Na dolnej bułce z serem połóżcie ananasa i kotlety, delikatnie posmarujcie sosem mango, żeby ułatwić przyklejenie reszty składników, a następnie dorzućcie pomidory, pikle, cebulkę i sałatę. Górną bułkę szczodrze potraktujcie sosem mango (można też polać nim dodatkowo warzywa bo jest pyszny) i przykryjcie nią całość. 
Gotowe. Zdrowe. Pełnowartościowe. Domowe. 
Smacznego!

Dajcie znać w komentarzu, jeśli przepis Wam się spodobał albo zrobiliście burgery w domu i Wam smakowały! 

zdjęcie: burger na drewnianej desce
Foto: Mocni w Gębie

zdjęcie: składniki do burgera na dębowej desce
Foto: Mocni w Gębie








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz