Świderki z gorgonzolą i syropem klonowym

Czasem, kiedy chodzę po mieszkaniu i grzebiąc po wszystkich szafkach, zastanawiam się, na co właściwie mam ochotę, powstają prawdziwe cuda. Ten makaron to właśnie takie cudo. Wymyślony przez przypadek. Szybki. Słodko-pikantny. Zaskakująco lekki. Obłędny. 

W jednej porcji znajduje się około:
470 kcal, 20g Białka, 55g Węglowodanów, 20g Tłuszczu

Składniki na 2 porcje:
- 120g makaron pełnoziarnisty z żytem
- 100g sera Gorgonzola Intenso
- 30g syropu klonowego
- 15g orzechów włoskich
- 1 papryczka pepperoni
- garść natki pietruszki
- 0,5-1 ząbka czosnku
- sól

Zdjęcie: makaron z serem gorgonzola i syropem klonowym
Foto: Mocni w Gębie



Makaron ugotowałam minutę krócej niż przepis na opakowaniu i odcedziłam. Nie przelewałam go zimną wodą ani nie dodawałam oleju/oliwy do gotowania. Jeśli ktoś nie lubi makaronu pełnoziarnistego z powodzeniem można użyć innego ulubionego- mi po prostu żytni pełnoziarnisty pasuje do tego zestawienia.

Do garnka z gorącym makaronem wrzuciłam pokrojony w małe kawałki ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane orzechy, papryczkę i natkę pietruszki a wszystko polałam syropem klonowym. Wymieszałam, przykryłam i zostawiłam jeszcze na minutkę, żeby ser miał szansę się rozpuścić. Gotowe. Porcja nie jest oszałamiająco duża ale zdecydowanie pyszna :)

Zdjęcie: makaron z serem gorgonzola i syropem klonowym
Foto: Mocni w Gębie

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz