Ciacho z patelni ze świeżymi owocami

Wolny dzień... 
Leniwe śniadanie... Najlepiej na słodko... Takie do kawki albo nawet rozpustnego kieliszeczka musującego wina.
W jednej porcji znajduje się mniej więcej:
415 kcal, 22g Białka, 38g Węglowodanów, 20g Tłuszczu 

Składniki na 1 porcję ciasta:
- 2 jajka
- 20g mąki kokosowej
- 10g mąki żytniej typ750
- 10g mleka kokosowego
- spray do smażenia albo odrobina oleju kokosowego

Dodatki:
- 50g jogurtu naturalnego
- 100g malin
- 100g borówek
- 15g syropu klonowego lub miodu


Zdjęcie: omlet z owocami
Foto: Mocni w Gębie

Z białek ubiłam sztywną pianę, a z żółtek, mąki i mleka kokosowego zrobiłam masę, którą następnie bardzo delikatnie połączyłam z pianą. Nie mieszałam zbyt dynamicznie, żeby masa nie straciła puszystości. 

Całość wyłożyłam ostrożnie (im mniej opadnie tym lepiej) na rozgrzaną, lekko natłuszczoną, małą patelnię. Smażyłam na niewielkim ogniu pod przykryciem aż do zrumienienia jednej strony, a potem obróciłam i znów podsmażyłam kilka minut. Placek nie powinien przywierać i przy względnie przyzwoitej patelni bez problemu da się odwrócić. Po usmażeniu ma konsystencję przypominającą połączenie babki piaskowej i biszkopta. 

Zdjęcie: omlet z owocami
Foto: Mocni w Gębie
"Ciacho" posypałam owocami i polałam jogurtem wymieszanym z syropem klonowym. 
Można dodać bitą śmietanę, czekoladę, polewę, miód, zamienić owoce na inne albo dosłodzić samą masę przed usmażeniem. Ja starałam się kontrolować kaloryczność i zawartość makroskładników, stąd określony skład. 

Zdjęcie: omlet z owocami
Foto: Mocni w Gębie

Smacznego!

1 komentarz :