Penne ze szparagami i szynką parmeńską

Kiedy za oknami panują tropikalne upały a w mieszkaniu jest trochę jak w szklarni, nie mam wcale ochoty na konkretne, mięsne obiady a coś jednak jeść trzeba. Zdecydowanie lepiej sprawdzają się dania lżejsze, nadające się do spożycia w temperaturze pokojowej i najlepiej jeszcze zawierające sporo sezonowych warzyw. Od paru dni chodziło za mną Aglio E Olio (prosty makaron z oliwą, czosnkiem i chilli) ale jakoś nie do pomyślenia wydało mi się, żeby nie dodać tam czegoś jeszcze. I tak, z najprostszego ze wszystkich makaronu, powstała wersja "na wypasie", z pysznymi dodatkami. Bez problemu jestem w stanie przygotować to w danie w mojej mikro- kuchni, nie generując jednocześnie specjalnie dużego bałaganu i nie używając dużej ilości naczyń więc już w ogóle jestem w nim zakochana :)
Łapcie i jedzcie, póki jeszcze są szparagi! 

zdjęcie: penne ze szparagami i szynką parmeńską
Foto: Mocni w Gębie

Składniki (2 porcje):
- pełnoziarnisty makaron penne (ok 100g), może być też żytni lub zwykły
- 2-4 ząbki czosnku
- 1 pikantna papryczka
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 8 zielonych lub oliwkowych szparagów
- 5 plastrów szynki parmeńskiej 
- kilka płatków twardego, ostrego sera w typie Parmezanu
- sól, najlepiej gruboziarnista
- świeżo zmielony pieprz

Wstaw makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odetnij łykowate końcówki szparagów (ok 3-4cm), każdego szparaga przekrój na 3 części i odłóż na chwilę na bok. Posiekaj drobno papryczkę oraz rozgnieciony płaską stroną noża czosnek i wymieszaj z oliwą (ja dodatkowo delikatnie rozgniatam wszystko razem w moździerzu żeby wydobyć z czosnku i papryczki jeszcze więcej smaku). 

Kiedy uznasz, że makaron jest prawie gotowy, dorzuć do garnka pokrojone na kawałki szparagi i gotuj jeszcze przez jakieś 3 minuty. Po tym czasie odcedź makaron ze szparagami, przelej zimną wodą i przełóż do miski lub głębokiego talerza. Polej wszystko oliwą z czosnkiem i papryczką, wymieszaj dokładnie, tak żeby oliwa z dodatkami oblepiła wszystko i przełóż na talerze. Szynkę porwij w mniejsze kawałki i ułóż na makaronie, a następnie ułóż na wierzchu kilka płatków sera. Całość oprusz świeżo zmielonym pieprzem i gruboziarnistą solą, wedle uznania. Gotowe. Lekkie i pyszne.

Smacznego! 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz